Asbest? Dat gaan we samen recyclen!

Innovatief recycle-proces voor asbesthoudend staal

Met ingang van 1 januari 2019 start NIVO Asbest & Milieutechniek, als partner van PMC voor Noord Nederland, met het saneren en inzamelen van asbesthoudend staal die vervolgens in 2020 via een innovatief recycleproces bij PMC in Delfzijl verwerkt gaan worden tot schoon staal.

Wist u dat:

  • In huurwoningen waarin nog geen CV is aangebracht de kans 60% is dat er één of meerdere asbesthoudende gevel- en gaskachels aanwezig zijn?
  • Diezelfde gevel- en gaskachels vaak eigendom zijn van huurders maar dat de woningcorporatie eindverantwoordelijk is voor het asbest in de huurwoningen?
  • Dat er op marktplaats nog steeds asbesthoudende sierkachels worden aangeboden?
  • Dat er om de radiatoren uit de jaren 70 en 80 bij de pakking asbesthoudende koord is aangebracht?

In veel staalproducten uit de jaren ‘70 en ‘80 is asbest verwerkt. Hierbij kun je denken aan pakkingen van radiatoren en installaties, ovens in de bakkersindustrie, gevel en -gaskachels met koord in huurwoningen waar nog geen CV is aangebracht, geisers, stalen ramen/kozijnen, leidingisolatie, centrale ketels en installaties. Normaliter wordt asbesthoudend staal gestort als asbesthoudend afval. In de praktijk wordt op dit ogenblik het materiaal in zijn geheel dubbel verpakt en wordt het bij o.a. de Stainkoeln (Groningen) of Ecopark de Wierde (Heerenveen) gestort en gaat er gietzand overheen. Naast de geringe hoeveelheid asbest (Voorbeeld: in een gevelkachel van 40 kg zit nog geen 100 gram asbest…) worden er dus zeer waardevolle grondstoffen weggegooid om nooit meer te worden hergebruikt.
recycle

PMC ontwikkelde een innovatieve methode om asbesthoudend staal te recyclen

Purified Metal Company (PMC) heeft een uniek, economisch aantrekkelijk en innovatief proces ontwikkeld dat een einde maakt aan het storten van asbesthoudend staal op stortplaatsen en waarbij het asbest volledig wordt vernietigd. Medio 2020 zal PMC haar deuren openen van een zeer geavanceerde fabriek in Delfzijl die niet alleen asbest gecontamineerd staal zal recyclen maar ook diverse andere vervuilingen in combinatie met staal zoals kwik, PCB’s en Chroom VI. Het vervuilde staal wordt omgezet naar een schone premium grondstof, zogenaamde Purified Metal Blocks (PMB’s). Deze PMB’s kunnen vervolgens wereldwijd worden verkocht aan de staalindustrie als schone grondstof.
Alhoewel PMC nog niet operationeel is, gaat er op beperkte schaal en met gespecialiseerde en innovatieve bedrijven al voorinzameling plaatsvinden. PMC en haar logistieke partner Renewi zijn daarom in Noord-Nederland een unieke samenwerking gestart met NIVO Asbest & Milieutechniek.

Nis Baar, directeur NIVO Asbest & Milieutechniek: “Grondstoffen zijn eindig en uit onderzoek is gebleken dat als we zo doorgaan bepaalde metaalertsen al deze eeuw opraken. Onze organisatie heeft duurzaamheid hoog op de agenda staan en daarom sluiten we graag als eerste aan bij de prachtige ontwikkeling die PMC gaat realiseren in de Eemshaven. Persoonlijk is het mij al jaren een doorn in het oog dat grondstoffen waar asbesthoudende materialen aan verbonden zijn “zomaar” op de stort terechtkomen. Dat genereert niet alleen een continu stijgende stortprijs, maar we gooien ook nog eens zeer waardevolle grondstoffen na eenmalig gebruik weg. Een aantal weken geleden hebben we een centrale installatie van bijna 4000 kilogram, waarin nog geen 10 kilogram asbesthoudend materiaal zat, dubbel verpakt afgevoerd en naar de stort gebracht, wat enorm zonde is natuurlijk. Naast de grondstoffen moeten we ons als maatschappij afvragen wat we in de toekomst gaan doen met al die asbesthoudende materialen. De deadline van 2024, het jaar waarin we alle golfplaten gesaneerd moeten hebben volgens de overheid, is een uitdaging. Maar de uitdaging om een oplossing te vinden voor alle stortplaatsen is nog veel groter.
Door de samenwerking met PMC, waarbij Renewi als logistieke partner is aangesloten, kunnen we starten met een deel van de oplossing. Concreet bieden wij onze opdrachtgevers vanaf 1 januari 2019 de mogelijkheid om asbesthoudend staal dat vrijkomt na sanering apart op te slaan zodat het, zodra PMC in 2020 operationeel is, daar verwerkt kan worden.
Het voordeel voor onze opdrachtgevers ligt in het feit dat ze door samen te werken met NIVO Asbest & Milieutechniek automatisch meedoen in het recyclingproces zonder daarvoor meer te betalen voor onze dienstverlening, dus concreet een win-win situatie”.

Nathalie van der Poel, commercieel manager PMC:“Wij zijn van mening dat iedere kilo staal die nu gestort wordt of waar veel uren in wordt gestoken om te reinigen een verspilling van grondstoffen en geld is! Door samen te werken met sterke innovatieve partners zoals NIVO Asbest & Milieutechniek  en Renewi ontstaat een echt circulair proces en schuiven we ons probleem niet door naar toekomstige generaties”.


De voordelen van het innovatieve proces van PMC:

  1. Asbestvervuild staal wordt omgezet in een schone premium grondstof.
  2. Vervuild staal kan opnieuw ingezet worden, in plaats van als afval te storten. Dit scheelt aanzienlijk in de hoeveelheden op de stortplaats.

 

Meer informatie? Wij beantwoorden graag uw vragen: bel 05 66 62 00 87 of mail naar asbest@nivogroep.nl.

Wilt u meer informatie over schoonmaak? 088 - 284 95 15 Vraag vrijblijvend een offerte aan Offerte aanvragen