Spouwcleaning

De spouwmuurisolatie verwijderen en vervangen door het nieuwste isolatiemateriaal is een verstandige keuze, wanneer u wil besparen op uw energieverbruik. Bij huizen die gebouwd zijn tussen 1928 en 1975 zijn er verplicht spouwmuren geplaatst. De ruimte tussen de binnenmuur en buitenmuur is in die periode echter niet voorzien van isolatie. Vanaf 1975 zijn er verschillende methodes gebruikt om dat wel te doen. Een aantal daarvan blijken nu niet goed genoeg om het warm te houden in huis. Los ingeblazen steen- of glaswol en UF-schuim, waarmee veel huizen geïsoleerd zijn, voldoen niet aan de verwachtingen. Het zakt in of wordt vochtig of het vergaat compleet tot stof. Bovendien werd het aanbrengen van isolatiemateriaal niet altijd secuur genoeg uitgevoerd. Verouderde en slechte na-isolatie is een veelvoorkomend probleem.

Vraag direct een offerte aan

Van de verschillende soorten na-isolatie is het volgende bekend:

  • UF-schuim: lost na 10 a 20 jaar op tot stof en wordt vochtig
  • Glas-/steenwol (los): gaat op den duur verzakken en wordt vochtig
  • Losse EPS parels: kunnen door kieren/openruimten wegwaaien
gevolgen slechte na-isolatie

Gevolgen

De gevolgen wanneer deze problemen ontstaan? De zogenaamde isolatiewaarde neemt hierdoor af en de kans op het ontstaan van schimmels op de binnen en/of buitenmuur neemt fors toe. Er is dan ook veel vraag naar hoe het nu zit met het vochtprobleem en spouwmuurisolatie. Dat is niet voor niks, want dit is de voornaamste oorzaak van schimmelvorming op de muur. Vocht ontstaat wanneer het temperatuurverschil tussen binnen en buiten toeneemt en hier een zogenoemde koudebrug ontstaat tussen de binnen- en buitenmuur.

Het laten verwijderen van de oude spouwmuurisolatie en het opnieuw laten isoleren betekent voor u een prettiger wooncomfort, minder last van tocht, muffe geuren en vochtplekken en natuurlijk een lagere energierekening. Vaak bespaart een bewoner al gauw zo’n 25% per jaar. Het is dus een investering die zich snel terugverdient. Het verwijderen van spouwmuurisolatie wordt ook gedaan bij renovatie en sloop. Hierdoor verdwijnt de oude vaak losse spouwmuurisolatie niet in de natuur.

Vraag direct een offerte aan

Welke na-isolatiematerialen kunnen wij uit de spouwmuur halen?

  • UF-schuim
  • Glas-/steenwol
  • EPS-parels

Veelvoorkomende problemen bij deze na-isolatiematerialen:

spouwcleaning na-isolatiematerialen
Minerale-wol-NIEUW-555-500

Gevallen waar wij niet bij kunnen helpen:

Het verwijderen van glas-/steenwol dat op rol in de muur is aangebracht en dus verankerd is, kunnen wij niet verwijderen. Evenals na-isolatie dat is ingebracht in een spouw waarin al een deken van glas-/steenwol aanwezig was. Het kan ook voorkomen dat een spouwmuur is na-geïsoleerd met PUR schuim. Als de PUR schuim er nog als een harde substantie in de spouwmuur aanwezig is, dan is deze niet te verwijderen.

Hoe gaat NIVO te werk bij spouwcleaning en na-isolatie?

In een tijdsbestek van ongeveer 2 dagen klaren we de hele klus van spouwcleaning en na-isolatie. Eerst gaan we de oude spouwmuurisolatie verwijderen. Dit doen we door het isolatiemateriaal los te maken en af te zuigen; er worden een aantal afzuigpunten in de gevel gezaagd en via een bepaald patroon worden er gaten in de voegen geboord waar het apparaat dat het materiaal losmaakt op bevestigd wordt. Hierbij voorkomen we dat de stenen beschadigen. Wanneer het allemaal los in de spouwmuur zit, wordt het door een slang in de vrachtwagen gezogen. Hiervoor gebruiken we speciaal ontwikkelde apparatuur, die voldoet aan kwaliteits- en veiligheidseisen.

na-isolatie isoplus eps parels

IsoPlus EPS parels

Na het leeghalen van de oude isolatie is het aanbrengen van goede na-isolatie procesmatig efficiënt uit te voeren. Voor de na-isolatie maken wij gebruik van IsoPlus EPS parels (voordelen: blijft ademen, vocht ongevoelig en hoogste isolatiewaarde). Deze vorm van spouwmuurisolatie biedt een garantie voor een goed geïsoleerde woning. We creëren dus een optimaal eindresultaat voor uw woning. Zoals gezegd biedt een nieuwe isolatielaag meer wooncomfort en voorkomt het schimmelvorming.