CAO Bouw een feit voor de asbestbranche

Goede arbeidsvoorwaarden, tevreden medewerkers en geen risico’s voor de opdrachtgevers. Het klinkt simpel en logisch, toch blijkt dit niet altijd zo te zijn. De asbestbranche is een onderontwikkelde branche waar nog steeds veel mistanden in voorkomen. Gelukkig zien we dat illegaliteit steeds verder wordt aangepakt door inspectie ISZW, de branche is daar blij mee aangezien dit het niveau en het aanzien van de branche omhoog helpt.

Maar op het gebied van arbeidsvoorwaarden blijken nog steeds niet alle asbestsaneerders zich aan de wet- en regelgeving te houden. Formeel gezien vallen de asbestsaneerbedrijven onder de cao Bouw & Infra. Sterker nog dit is wettelijk zo bepaald. Als NIVO zijnde hanteren we alle facetten van de cao Bouw & Infra . Dat doen we omdat tevreden medewerkers met goede arbeidsvoorwaarden productiever zijn en omdat onze opdrachtgevers een ketenverantwoordelijkheid hebben. Concreet is een asbestsaneerder dus verplicht om de CAO Bouwnijverheid toe te passen. Doet de asbestsaneerder dit niet, dan loopt een opdrachtgever (bijvoorbeeld een woonbedrijf) direct het risico om aansprakelijk te worden gesteld.

Commercieel directeur Nis Baar: “We zien in de Noordelijke markt dat er nog steeds kleine maar ook grote asbestsaneerders zijn die de cao Bouw & Infra niet toepassen om zodoende kosten te besparen en dat baart ons zorgen. Opdrachtgevers nemen zodoende een enorm risico aangezien ze een ketenverantwoordelijkheid hebben en feitelijk zouden moeten controleren of de juiste arbeidsvoorwaarden worden toegepast.

Op dit moment worden er steeds vaker controles uitgeoefend op de werkvloer door CAO partijen en pensioenfondsen die de naleving handhaven. NIVO heeft zich aangesloten bij de Bouw aangezien we van mening zijn dat goede arbeidsvoorwaarden tevreden medewerkers opleveren, maar nog belangrijker is dat onze opdrachtgevers zich geen moment zorgen hoeven te maken dat ze op een negatieve wijze in de media terechtkomen”.

Wilt u meer informatie over schoonmaak? 088 - 284 95 15 Vraag vrijblijvend een offerte aan Offerte aanvragen