Wie werken er bij NIVO Calamiteitendiensten en Specialistische Reiniging? (nr.1)

In de serie ‘Wat heeft NIVO Calamiteitendiensten en Specialistische Reiniging voor u in huis’ geeft onze rasechte Fries Tjeerd Landman, Projectleider Specialistische Reiniging en Calamiteitendiensten regio Leeuwarden de aftrap.

‘Gedupeerden vinden het fijn als ze merken dat ik Fries ben en ze in hun eigen taal kunnen vertellen wat er is gebeurd. In hun eigen taal kunnen ze zich beter uiten en kan ik de mensen op mijn eigen manier geruststellen, prachtig mooi vind ik dat’, zegt Tjeerd.

Hoe ben je in deze functie gekomen en wat maakt deze functie zo leuk in relatie tot NIVO?

‘Dat is moeilijk om te beschrijven, maar ik ga het proberen’, zegt Tjeerd. Maar al snel heeft hij de smaak te pakken. Vanaf zijn 16e levensjaar zit hij al in het schoonmaakvak. Na een kleine switch ging Tjeerd aan de slag bij het schoonmaakbedrijf van zijn ouders. Schoonmaak zit hem echt in het bloed.

De vader van Tjeerd heeft hem uiteindelijk verlost van zijn zoektocht naar een vervolgopleiding, hij bood zijn zoon een baan in de schoonmaak van portieken. Daarna werd hij glazenwasser en ontstond zijn interesse voor hoogwerkers. Toen Tjeerd uiteindelijk als planner vertrok bij het bedrijf van zijn ouders was het tijd voor iets anders. Tjeerd heeft veel ambitie, hij heeft zich van onder aan de ladder naar boven opgewerkt. Bagage waar hij nog steeds van profiteert.  

Na een aantal praktische opleidingen heeft de van oorsprong timmerman de sprong in het ‘diepe’ gemaakt en ging hij in de verhuursector aan de slag. De verhuur van hoogwerkers was technisch leuk, maar al snel bleek dat deze passie niet lang duurde. De kunst om een hoogwerker bijna op de millimeter op een bepaalde plek te krijgen komt hem nog steeds van pas.

‘ik ga nooit schoonmaker worden, ik ga nooit een ander zijn rotzooi opruimen. Daar heb ik geen zin in. Dat waren altijd mijn woorden, maar inmiddels sta ik als het moet en kan graag samen met mijn team met mijn werkschoenen in het puin. Mijn werkschoenen liggen standaard in mijn auto.’

De ervaring die Tjeerd tot dusver heeft opgedaan helpt hem nog vaak in zijn functie als projectleider bij NIVO. Als bouwkundige weet hij vandaag de dag precies wat er bouwtechnisch achter een wand zit en dat is vaak heel handig bij een calamiteit. Tjeerd is eind 2021 gestart bij NIVO, hij vindt het prachtig om met mensen in contact te zijn, contacten bij verzekeringsmaatschappijen en verzekerden, maar natuurlijk ook het contact met de jongens uit mijn team. ‘Ik vind het mooi om als pion tussen deze partijen te fungeren’, vult Tjeerd aan.

‘Het is fantastisch om te merken dat gedupeerden toch weer een glimlach op hun gezicht hebben als onze werkzaamheden er op zitten. Dan hebben we iets goeds gedaan, daar doen we het voor. Ik hou er zelf van om, als het kan, door middel van humor de pijn te verzachten. Als dat lukt, ben ik tevreden’.

Tjeerd werkt zelf ook dikwijls mee, dat hoort bij een kartrekker van een team. ‘Ik ervaar die momenten als teambuilding. ‘Als de jongens horen dat ik meewerk dan vinden ze dat prachtig. Je moet ook de andere kant meemaken om de planning en uitvoering van het werk goed te kunnen regelen’.

‘Ik ben blij met deze functie, ik kan goed werk verrichten doordat ik onderaan begonnen ben. Mensen solliciteren vaak direct vanuit school voor functies, maar ze hebben dan vaak nog nooit een werkvloer gezien. Hoe het echt gaat, weet ik wel. En dat blijft altijd kriebelen. Hup oude kleren aan en meewerken. Ik pak mijn sturende rol, maar als ik denk dat het beter is om zelf mee te helpen. Dan is dat op dat moment de beste keuze voor NIVO. Door er op die manier in te staan krijg je dat ook weer terug van het team, zo werkt dat’.

Tjeerd schetst nog een mooi voorbeeld bij een nieuwe opdrachtgever van NIVO. Tjeerd was in de buurt en ging zelf even polshoogte nemen bij de calamiteit. Na een korte inventarisatie en overleg met zijn team, bleek dat de jongens zelf een goede oplossing bedacht hadden wie er op dat moment het beste kon inspringen. Prachtig! Ik voel me betrokken bij het team en die betrokkenheid voelt het team ook. 

‘Als we bij een calamiteit komen, zijn de mensen emotioneel en zitten ze er vaak helemaal doorheen. Mooi om te merken als ze dan toch een glimlach hebben als we vertrekken, fantastisch vind ik dat. Dat is zo dankbaar en dat maakt het ook dat ik het zo mooi blijf vinden om soms mee te werken. Het helpt mij ontzettend om het met humor aan te pakken; gedupeerden een goed gevoel en vertrouwen te geven. Tuurlijk ga je mee in de emotie, maar na af te tasten maak ik vaak een ‘grapje’. Zoals, Wanneer kun je beginnen? vraagt men ons dikwijls, dan zeg ik, Volgende week, want dan staat het niet meer in de brand’.

Wat is je doel in deze functie?

Mijn doel is om van mijn team een hecht team te maken. Dat kost wat tijd. Maar regelmatig ga ik een dag met ze mee. Even samen op de werkvloer, dan gaat de rest vanzelf’. De calamiteitendiensten groeien steeds verder door bij NIVO. Er komen ook nog nieuwe jongens bij. Ik heb er zin in om hen ook bij het team te betrekken. Een hecht team is goud waard, want alleen samen maken wij NIVO voor onze opdrachtgevers. Dat doe je niet alleen.

Wilt u meer informatie over NIVO? 088 - 284 95 15 Vraag vrijblijvend een offerte aan Offerte aanvragen